| Tytuł: | Strach przed bólem podczas porodu. |
| Autor: | Daria 12.5.2010, 04:52 |
| Witam. Jestem w 7 miesiącu ciąży, do porodu coraz bliżęj a ja coraz bardziej boję się bólu z nim związanego. Słyszałam o kilku sposobach jego uśmierzenia. Moja przyjaciółka rodziła w wodzie. Podobno przynosi to ogromną ulgę w bólu a i dla dziecka jest to dobre. Ja jednak skłaniałabym się ku znieczuleniu, ale nie jest to do końca bezpieczne. Co najlepiej wybrać, może znacie jakieś inne sposoby?Prosze o pomoc. | |
| Autor: | iwonka26 25.6.2010, 08:51 |
| Polecam osobiscie szkoly rodzenia. Sama uczeszczalam do takiej i na prawde pomaga. Uczyli mnie cwiczen relaksacyjnych i jak poradzic sobie z bolem. Jest to ciekawa sprawa wg mnie i szczerze polecam. | |
| Autor: | Martuś 27.5.2011, 12:51 |
| U mnie termin bardzo blisko. Bo według miesiączki jest to 11 czerwca. Cały czas czytałam na temat przebiegu ciąży, nawet trafiłam na cieU mnie termin bardzo blisko. Bo według miesiączki jest to 11 czerwca. Cały czas czytałam na temat przebiegu ciąży, nawet trafiłam na ciekawą stronę ciazatydzienpotygodniu.info.pl ale nadal się boję. Czy wy też macie takiego pietra ? kawą stronę ciazatydzienpotygodniu.info.pl ale nadal się boję. Czy wy też macie takiego pietra ? | |
Cesarskie cięcie
Czasem oczywistym jest fakt, że kobieta będzie musiała rodzić z pomocą cięcia cesarskiego, lecz konieczność ta pojawia się najczęściej dopiero podczas porodu. Nieraz, występują po prostu takie czynniki, jak: problemy ze zdrowiem matki, złe ułożenie dziecka, zbyt wąskie rozszerzenie macicy, aby dziecko mogło przedostać się przez jej kanał, czy objawy niepokoju u dziecka.
Skurcze porodowe
Jak silne są skurcze przedporodowe? Skurcze Braxtona Hicksa zazwyczaj nie są ostre, a nawet gdyby na początku pojawiały się w postaci silnego bólu, po chwili łagodnieją. Skurcze porodowe powoli się nasilają. w jakim miejscu odczuwam ból? Zwykłe skurcze są odczuwane w przedniej części jamy brzusznej oraz okolicach miednicy.
Ciąża i poród
Większość kobiet rodzi w szpitalu, jednak coraz więcej pragnie urodzić w domu, przy obecności partnera. Coraz popularniejszą staje się też metoda porodu w wodzie, która uznawana jest za o wiele bardziej komfortową niż tradycyjna. Niezależnie od tego, jaką formę wybierzesz, wszystko powinnaś przygotować na 2 tygodnie przed terminem.
Poród - informacje ogólne
Poród jest zwieńczeniem cierpliwego oczekiwania przez długie miesiące na swoje wymarzone dziecko. Kiedy zaczniesz odczuwać regularne skurcze macicy, będzie to najważniejsza oznaka rozpoczynającego się porodu. Jak rozpoznać czy to aby na pewno te właściwe skurcze?