porod_wiem_o_zdrowiu

Forum

Strach przed bólem podczas porodu. (Daria)
U mnie termin bardzo blisko. Bo według miesiączki jest to 11 czerwca. Cały czas czytałam na temat przebiegu ciąży, nawet trafiłam na cieU mnie termin bardzo blisko. Bo według miesiączki jest to 11 czerwca. Cały czas czytałam na temat przebiegu ciąży, nawet trafiłam na ciekawą stronę ciazatydzienpotygodniu.info.pl ale nadal się boję. Czy wy też macie takiego pietra ? kawą stronę ciazatydzienpotygodniu.info.pl ale nadal się boję. Czy wy też macie takiego pietra ?
(więcej...)

3
Szkoła rodzenia (przyszła mama)
ja do szkoly rodzenia zapisalem sie w 25 tygodniu i chodzilam przez okolo miesiac. a jesli chodzi o oplaty to wynioslo mnie to okolo 40-50 za godzine. wychodzi stosunkowo drogo, zwarzywszy na to, ze cwiczenia trwaja w sumie okolo 20godz. ale na prawde warto!
(więcej...)

2
Cesarskie cięcie (niezdecydowana)
nie wiem czy tak ogolnie jest mozliwosc wyboru w jaki sposob chce sie rodzic, ale ja niestety go nie mialam. dziecko zle sie ulozylo i musieli zrobic mi cesarke. strasznie sie balam ale nie bylo az tak zle. w kazdym bardz razie spodziewalam sie czegos gorszego. wlasciwie nie wiem czy umialabym wybrac jaki porod bym chciala dlatego zasadniczo ciesze sie ze zdecydowali o tym za mnie.
(więcej...)

2
Poród rodzinny (Aga)
A dlaczego niechcialbys zeby ogladal cie w takiej sytuacji, przeciez chyba ona sam dobrze wie jak to wszystko wyglada. moze po prostu powiedz mu o swoich watpliwosciach. rozmowa jest przeciez podstawa w relacjach miedzyludzkich. mysle ze maz powinien zrozumiec twoje watpliwosci.
(więcej...)

2
krew pępowinowa (mysia)
czy warto to się okaże, ale póki co to za bardzo nie słychać o tym...osobiscie bardziej zaczynam interesowac sie terapia genowa niz komorkami macierzystymi
(więcej...)

2
poród nic strasznego (Paulina28)
Dziewczyny ja rodziłam dwa razy, wiem, że każda kobieta przechodzi to inaczej i inaczej odbiera ból. Mnie matka natura jak to mówią stworzyła do rodzenia heh ale już nie planuję więcej dzieci. Moje oba porody nie trwały dłużej niż 30 min, jest to ogromny ból, ale trzeba myśleć o maleństwie, które chce wyjść na świat i jak mu nie pomożemy to może źle się skończyć dla malucha. Skupcie się na dziecku. Pozdrawiam
(więcej...)

1
nacięcie krocza (diana)
Wyjaśnijcie mi, jak to jest z nacieńciem krocza. Słyszałam, że niektóre położne same nacinają krocze nie pytając o zgodę pacjentek. A może nacinanie jest lepsze bo łatwiej urodzić. Bardzo proszę o jakieś rady. Ja rodzę za 2 miesiące najprawdopodobniej będzie to poród naturalny.
(więcej...)

1

Dodaj nowy temat:

Tytuł:
Autor:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest wolniejsze: ślimak czy gepard?

porod_ciekawostki

Ciekawostki

Cesarskie cięcie
Czasem oczywistym jest fakt, że kobieta będzie musiała rodzić z pomocą cięcia cesarskiego, lecz konieczność ta pojawia się najczęściej dopiero podczas porodu. Nieraz, występują po prostu takie czynniki, jak: problemy ze zdrowiem matki, złe ułożenie dziecka, zbyt wąskie rozszerzenie macicy, aby dziecko mogło przedostać się przez jej kanał, czy objawy niepokoju u dziecka.

Czy wiesz, że...

Skurcze porodowe
Jak silne są skurcze przedporodowe? Skurcze Braxtona Hicksa zazwyczaj nie są ostre, a nawet gdyby na początku pojawiały się w postaci silnego bólu, po chwili łagodnieją. Skurcze porodowe powoli się nasilają. w jakim miejscu odczuwam ból? Zwykłe skurcze są odczuwane w przedniej części jamy brzusznej oraz okolicach miednicy.

Polecamy

Ciąża i poród
Większość kobiet rodzi w szpitalu, jednak coraz więcej pragnie urodzić w domu, przy obecności partnera. Coraz popularniejszą staje się też metoda porodu w wodzie, która uznawana jest za o wiele bardziej komfortową niż tradycyjna. Niezależnie od tego, jaką formę wybierzesz, wszystko powinnaś przygotować na 2 tygodnie przed terminem.

Archiwum

Poród - informacje ogólne
Poród jest zwieńczeniem cierpliwego oczekiwania przez długie miesiące na swoje wymarzone dziecko. Kiedy zaczniesz odczuwać regularne skurcze macicy, będzie to najważniejsza oznaka rozpoczynającego się porodu. Jak rozpoznać czy to aby na pewno te właściwe skurcze?

Pyralgina to lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy dostępny w formie tabletek lub saszetek z rozpuszczalnym granulatem. Nazwa międzynarodowa leku to Metamizolum natricum. Producentem leku jest POLPHARMA. Pyralgina to lek niesteroidowy, przeciwzapalny z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspokajająco i przeciwwysiękowo.